Verwijderen en/of terugslaan van hoefijzers
Als je besluit om je paard ijzerloos te laten, kan ik de ijzers vakkundig verwijderen, zonder dat er (verdere) schade ontstaat aan de hoef.
Of je wilt juist een afgetrapt ijzer snel terug laten slaan. Ook als deze wat vervormd is, kan ik die weer vakkundig terugslaan, in afwachting van je volgende beslagbeurt. Omdat de meeste van mijn klanten hun paarden ijzerloos hebben, en ik (nog) geen sets nieuwe ijzers sla, is deze service alleen beperkt aan te vragen. Bijvoorbeeld omdat jouw eigen smid pas over 2 weken tijd heeft, en ik heb nog een gaatje in mijn agenda op de korte termijn. Bij dit terugslaan kan het zijn dat het er minder ‘mooi’ uitziet: vaak is er wat schade aan de hoefwand door het aftrappen van het ijzer, en zeker later in de beslag-cyclus past het ijzer vaak niet meer heel goed. Houdt daar rekening mee en plan tijdig je nieuwe beslagbeurt in bij je smid. Mocht de hoefwand erg zwak/beschadigd zijn, kan ik je adviseren om tijdelijk een ‘gipsverband’ (sterk epoxytextiel dat om de hoef wordt gewikkeld) aan te leggen om te kunnen nagelen of om de tijd tot een nieuwe beslagbeurt te overbruggen (max. 1-2 weken).
Overige (bekap)diensten bij Forester Hoofcare
Uiteraard kun je bij mij terecht voor ‘gewoon’ bekappen. Daarnaast heb ik ook een aantal extra diensten die ik graag even bij je onder de aandacht wil brengen:
Wil je ijzerloos gaan voor je paard, of juist een verloren ijzer laten terugslaan?
Heb je een vraag die niet kan wachten tot een volgende bekapbeurt?
Heb je een onervaren of onrustig paard?
Wil je graag zelf tussen bekapbeurten door de hoeven van je paard bijhouden?
Wil je eens uitgebreid naar de hoeven van je paard laten kijken en meer te weten komen over de relatie tussen beenstanden, hoefkwaliteit en de juiste hoefverzorging passend bij jouw paard?
Wil je kunststof beslag voor je paard, om hem te beschermen of te ondersteunen?
Tussentijds consult (tussen bekapbeurten in)
Heb je vragen over de hoeven van je paard, waarbij het handig is dat ik even meekijk? Wil je graag weten of het goed gaat met de behandeling tegen rotstraal waar je mee bent begonnen? Zou je toch graag die nieuwe scheur bijgewerkt willen hebben tussen de bekapbeurten in? Is er een hoefzweer die aan het rijpen is en wil je weten of deze al opengesneden kan worden?
Plan dan een tussentijds consult tussen bekapbeurten in. In principe alleen beschikbaar voor bekapklanten van Forester Hoofcare, maar neem even contact met me op als je in mijn werkgebied zit. Dan kunnen we bespreken wat mogelijk is.
Trainingssessie(s) onervaren of onrustige paard
Niet elk paard staat rustig en relaxed stil bij de smid/bekapper. Voor een prettige bekapervaring en een meewerkend paard is het niet handig om het paard te ‘overvallen’ of met de nodige druk te ‘dwingen’. Ontspannen stilstaan bij de smid/bekapper is te leren! Maar bij voorkeur niet tijdens een bekapbeurt zelf, wanneer het ‘nodig’ is… Wanneer ik je paard kom bekappen kan ik je natuurlijk wat tips geven, maar op dat moment gaat het vooral om het veilig en rustig de hoeven bekappen. Als het gevaarlijk wordt of er ontstaat teveel onrust, zal ik altijd de bekapbeurt stoppen i.v.m. de veiligheid van mens, paard en omgeving. Daarna overleg ik met jou hoe verder te gaan.
Kies daarom liever voor een aparte trainingsessie (of serie), bij mij of naar keuze bij een eigen trainer.
Als je met mij aan de slag gaat in een trainingsessie, geef ik je vele tips en oefeningen om jouw onervaren of onrustige paard te trainen in het stilstaan, optillen en vasthouden van de hoeven, waarbij er ook nog op de hoeven wordt gehamerd en aan getrokken. Ik doe alles voor en help jou bij het zelf oefenen met jouw paard. Je kunt daarna aan de slag met ‘huiswerk’ om jouw paard voor te bereiden op een leven lang probleemloze hoefverzorging. We besteden aandacht aan verschillende aspecten en bouwen het op vanuit de basis van een attent, ontspannen paard.
Onderwerpen die aan bod komen zijn:
1) Rustig volgen en stilstaan
2) Hoef geven en vasthouden
3) Bekaphouding oefenen
4) Voeten op het bokje
5) Verschillende omstandigheden en afleiding
Je kunt losse sessies boeken , of alle 5 onderwerpen in een serie trainingen volgen. Het uitgangspunt van deze sessie is R+: belonen voor het gewenste gedrag, en zo min mogelijk aandacht besteden aan ongewenst gedrag. We kunnen hierbij voertjes gebruiken om te belonen, maar dat hoeft niet.
Uitgebreide beoordeling hoeven
Tijdens de intake maak ik al een uitgebreide beoordeling van de hoeven van jouw paard, inclusief monsteren in stap, been- en hoefstanden en hoefkwaliteit. Bij een uitgebreide beoordeling komen er nog meer punten aan bod, waaronder:
Analyse beweging & hoefzetting in stap en draf, recht en op de volte, opgenomen op video
Opmeten van diverse ijkpunten van de hoeven (hoefhoek, afmetingen, verhoudingen), het zogenoemde ‘hoofmapping’
Foto’s van de hoeven vanuit 6 hoeken
Adviezen t.a.v. hoefverzorging en bekappen.
De uitkomsten worden opgenomen in een beoordelingsoverzicht, die je als PDF ontvangt. De gemaakte video ontvang je via email.
Kunststof beslag
Bij mij zul je geen zwart-wit denken m.b.t. wel of niet ijzers tegenkomn: het moet bij het paard, de context en de situatie passen of je paard ijzerloos kan, of extra bescherming nodig heeft. Deze bescherming hoeft niet persé een stalen ijzer te zijn: tegenwoordig is er ook de keuze voor kunststof beslag (plakken of nagelen). Ook zijn hoefschoenen een goede optie als je paard wat gevoelig loopt op stenige ondergronden. Ik verkoop overigens geen hoefschoenen, maar kan je wel adviseren of de pasvorm goed is icm de hoefvorm vanuit het oogpunt als hoefsmid.
Ik ben lerende voor het zelf smeden en beslaan van ijzers, maar bij mij kun je ook nu al terecht voor kunststof beslag, o.a. van DUPLO, EasyShoe, GluSHU en andere leveranciers. Deze kunststof hoefijzers zijn in diverse vormen & hardheden te verkrijgen, en kunnen zowel gelijmd worden (direct op de hoef, of met manchetten) of geslagen (met gewone hoefnagels). Heeft jouw paard bijzondere ondersteuning nodig door bijvoorbeeld hoefbevangenheid, kan bijvoorbeeld een Duplo Lumbres uitkomst bieden.
Kunststof beslag is maatwerk! Omdat ik geen voorraad aanhoud, moeten ze voor jouw paard besteld worden. Om miskopen te voorkomen, meet ik ze alleen zelf aan: daarvoor maak ik eerst een bekap & meetafspraak, en dan kan meestal binnen een week ook de beslag-/lijmafsfpraak gemaakt worden. Meer over DUPLO beslag lees je hier.
Instructiesessie zelf tussentijds bijhouden van de hoeven van je paard
Wil jij tussen bekapbeurten door even zelf, met vertrouwen, de hoeven van je paard bijvijlen om een goede hoefvorm te behouden of kleine probleempjes zoals flapjes aan de hoefwand of stralen kunnen oplossen? In deze instructie-sessie van 60 minuten leer ik je hoe dat moet. Ik geef uitleg over de basisprincipes van de hoefanatomie en leer je aan de hand van wat eenvoudige oefeningen hoe je met vijl en renet handigheid krijgt indeze tussentijdse hoefverzorging. Zo vertel ik je waar je op moet letten, en hoe je het veilig kunt doen: het benodigde gereedschap is namelijk scherp! En ook: wat kun je beter aan de professional overlaten?
Tijdens de instructie-sessie kun je gebruik maken van mijn materiaal, of met dat van jezelf aan de slag gaan. Ik controleer dan gelijk even voor je of het nog scherp genoeg is. Je kunt bij mij ook een gereedschapset bestellen met vijl, renet en handschoenen. Deze set kun je uitbreiden met een knop op je rasp en eventueel snijbeschermers voor je onderarmen. Klik op de button hieronder voor meer informatie.