Mijn werkwijze kenmerkt zich door een passende wijze van bekappen voor het paard en wat er van hem wordt gevraagd.
Mijn uitgangspunten bij het bekappen van paarden en pony’s
Zonder hoeven geen paard, en geen enkel paard is hetzelfde. Of je nu rijdt, wandelt, ment, deelneemt aan wedstrijden of gewoon geniet van je paard op de wei: elke hoef verdient een eigen aanpak. Een goede bekapbeurt draagt bij aan een betere paarden gezondheid.
Ik verwijder alleen wat nodig is voor het hoefmechanisme.
Ik pak hoefproblemen aan door de hoef weer naar een natuurlijke stand vanuit het paard gezien terug te brengen. Bijvoorbeeld scheuren, flares of rotstraal worden behandeld door afwijkende delen weg te snijden of te raspen zodat gezond hoefweefsel weer goed kan groeien.
Ik zal ten alle tijden doorverwijzen naar een andere hoefsmid of dierenarts als dat nodig is voor een specialistische aanpak van hoefproblemen.
Ik sluit geen paarden uit van goede hoefverzorging. Ik overleg op respectvolle wijze met jou over hoe we de best mogelijke hoefverzorging voor je paard kunnen bieden.
Mijn doel voor jouw paard: “Een optimaal bewegend paard met een goed en gezond werkend hoefmechanisme”
Dit heb ik nodig voor een goede bekapafspraak
Ik werk graag in een goed verlichte, veilige werkomgeving voor mezelf en jouw paard. Hierbij hoort een droge/schone ondergrond. Ik sta niet graag in de regen of modder te werken.
Je paard staat al klaar voor de afspraak en heeft schone/droge benen en hoeven.
Jij bent er zelf bij of iemand die jij hiervoor gevraagd hebt.
Ik laat je op tijd weten als ik vertraging heb of moet annuleren. Dat verwacht ik ook van jou. We gunnen hierbij elkaar een marge van max. 10 min zonder bericht.
Werkgebied hoefbekappen en hoefverzorging
Ik werk vanuit Renkum in een straal van ongeveer 25 km/30 minuten enkele reis waaronder Doorwerth, Wolfheze, Oosterbeek, Wageningen, Bennekom, Ede, Lunteren, Otterlo, Wekerom, Heteren, Driel, Rhenen, Achterberg, en Veenendaal.
Daarbuiten op aanvraag met aanvullende reiskosten (30ct/km) en minimaal 2 paarden per afspraak.
Intake
Wanneer ik voor de eerste keer bij jouw paard kom, doen we voorafgaand aan het bekappen een intake. We starten met wat basisgegevens over jouw paard, en ik vraag je naar het gebruik, huisvesting en voeding om zo een goed beeld te krijgen van de achtergrond van je paard. Zijn er bekende blessures/hoefproblemen? Loopt je paard gevoelig? Hoe verzorg je zijn hoeven? Daarna gaan we monsteren in stap, en beoordeel ik de been- en hoefstanden en de hoefkwaliteit. Ook worden eventuele hoefproblemen zoals bijvoorbeeld hoefwandscheurtjes, flares, of rotstraal in kaart gebracht. Deze intake is niet los te boeken en is onderdeel van de eerste bekapbeurt. Wel kun je een aparte afspraak maken voor een Uitgebreide beoordeling hoeven.
Mijn overige aanbod aan bekapdiensten
Naast ‘gewoon bekappen’ bied ik ook een aantal extra diensten die ik graag even bij je onder de aandacht wil brengen:
Wil je ijzerloos gaan voor je paard, of juist een verloren ijzer laten terugslaan?
Heb je een onervaren of onrustig paard?
Heb je een vraag die niet kan wachten tot een volgende bekapbeurt?
Wil je graag zelf tussen bekapbeurten door de hoeven van je paard bijhouden?
Wil je eens uitgebreid naar de hoeven van je paard laten kijken en meer te weten komen over de relatie tussen beenstanden, hoefkwaliteit en de juiste hoefverzorging passend bij jouw paard?
Wil jij kunststof beslag hebben voor jouw paard? Genageld of gelijmd?
Lees dan hier snel verder!
‘Gewoon bekappen’ is bij Forester Hoofcare bekappen volgens modern-anatomische principes
Nadat ik bij jouw paard arriveer, neem ik eerst de tijd om met je bespreken hoe het met je paard gaat, en bekijk ik hoe het er voor staat. Daarna bespreek ik met jou wat ik denk dat er moet gebeuren, en ga ik aan de slag. Nadat het bekappen klaar is, doe ik nog een eindbeoordeling staand en in beweging. Mijn bevindingen werk ik uit in een bekapdossier. Deze ontvang je daags na de afspraak als PDF-bestand. Volgende afspraken zullen in hetzelfde dossier worden bijgehouden, zodat je zelf ook de voortgang kunt zien.
Afhankelijk van het paard raad ik aan om elke 5-8 weken te bekappen. In voorkomende gevallen kan dit ook korter of langer zijn.
De volgende punten zitten standaard in een bekapbeurt:
Beoordelen in beweging en staand
Beoordelen hoefkwaliteit van de onbekapte hoef, incl. controleren op aanwezigheid van eventuele hoefproblemen
Foto’s voor (standaardfoto’s van de onderkant van de hoef*)
Bekappen van de hoeven
Foto’s na
Betaling/facturatie
Afspraak inplannen voor de volgende keer o.b.v. de geadviseerde bekapcyclus
Ontvangst bekapdossier per Whatsapp of email daags na de afspraak
*Standaard maak ik voor en na-foto’s van de onderkant van de hoef. Daar kan ik nog extra foto’s aan toevoegen om bijvoorbeeld afwijkingen of hoefproblemen te documenteren. Het kan voorkomen dat ik sommige foto’s oversla, of zelfs besluit om geen foto’s te maken. Dat is veelal het geval wanneer het belangrijker is om efficient en veilig te werken, dan om die foto’s te hebben.