Hoe(f) weetje - checken op onregelmatig lopen
Ken je dat? Je hebt wat gezien aan je paard, hij loopt niet helemaal ‘lekker’, je stalgenoten zeggen dat hij niet helemaal rad loopt, of je twijfelde zelf al of je de dierenarts moet bellen. Ofwel, hoe check je of je paard onregelmatig loopt?
Hoefsmeden en bekappers beoordelen een paard ook altijd in beweging. Soms overduidelijk, omdat we je vragen om het paard te monsteren (heen en weer laten stappen op verharde ondergrond). Soms hebben we het al gehoord terwijl je komt aanlopen met je paard. En soms begin je er zelf al gelijk over dat je twijfelt of je paard wel of niet regelmatig loopt.
Of jij nu zelf kijkt, of een professional er naar laat kijken, hieronder geef ik je een aantal hoe(f)weetjes over checken op onregelmatig lopen.
Kijk altijd van voren, zijkant en van achteren
Bekijk de gangen op verschillende ondergronden. Op beton/steen kan het paard anders lopen dan op een zachte(re) bodem. Idealiter kijk je op een licht verharde ondergrond, zoals bijvoorbeeld een stevige rijbaanbodem.
Onregelmatigheden zijn makkelijker te zien als het paard op een volte loopt. En kijk zowel op de linker- als rechterhand.
Bekijk de gangen zowel aan de hand als onder het zadel. Sommige onregelmatigheden laten zich alleen onder het zadel zien.
Check op onregelmatigheden in stap, draf én galop. De verschillende gangen hebben verschillend effect op de biomechanica van het paard.
Controleer nog een keer, nadat het paard een uurtje stil heeft gestaan. De onregelmatigheid die tijdens de eerste monstering misschien gemaskeerd werd door de beweging, kan duidelijker worden als je het paard nog een keer monstert.
Onregelmatigheid kun je zien in de lengte van de stappen, en de hoeken die de benenparen ten opzichte van elkaar maken. Deze moeten links en rechts gelijk zijn.
Vaak laat het paard zijn hoofd even zakken als het op het gevoelige been staat.
Je kunt onderscheid maken tussen Belastingskreupel en Bewegingskreupel. Bij belastingskreupel verkort het paard de paslengte naar voren. Dit is duidelijker te zien als het pijnlijke been aan de buitenkant van de volte is. Bij bewegingskreupel verkort het paard de paslengte naar achteren. Dit is juist duidelijker te zien als het pijnlijke been aan de binnenkant van de volte is.
Tot slot: bel ALTIJD de dierenarts als je twijfelt en om een goede diagnose & behandeling te krijgen. Hoe duidelijker de kreupelheid is, des te eerder moet je aan de bel trekken. Hoewel vaak rust wordt voorgeschreven zijn er tegenwoordig veel nieuwe manieren ter behandeling van kreupelheden bijgekomen, evenals verbeterde diagnostiek met beeldvorming (rontgen, echo, MRI, scintigrafie, etc.). ALs hoefprofessional mag ik geen medische diagnose stellen, maar ik zal je altijd adviseren of doorverwijzen naar een dierenarts om verder te kijken. In principe is mijn advies om altijd eerst een dierenarts te raadplegen, voordat je aan de slag gaat met fysio- of andere therapeuten.