Hoe(f)weetje - witte vs. zwarte hoeven
Ik hoor het nog regelmatig langskomen: “Ja, mijn paard heeft witte hoeven, die is echt gevoeliger voor [vul hier in]….”. Het is een hardnekkig misverstand om te denken dat er verschillen in hoefkwaliteit zijn tussen witte, zwarte, of gestreepte hoeven.
Hoewel ‘men’ dit vroeger wel dacht, is al sinds de jaren ‘80 van de vorige eeuw bewezen door wetenschappelijk onderzoek dat er geen verschil zit in de waterinhoud, chemische samenstelling, hardheid of treksterkte tussen de verschillende kleuren hoeven.
Het enige verschil dat er wel is, is de aan- of afwezigheid van pigment. Pigment zelf heeft geen invloed op de structuur van de hoefwand. Daarnaast bevat maar 2/3e van de hoefwand pigment, en is het gedeelte tegen de lamellen van de binnenhoef helemaal niet gekleurd.
Wat je echter wel ziet met witte hoeven, en niet bij zwarte, zijn rode verkleuringen in de hoefwand. Deze komen door kneuzingen in de hoefwand, zeg maar ‘blauwe plekken’, bijvoorbeeld door stampen/stoten. Door de samenstelling van de hoefwand kunnen deze plekken niet verkleuren of verplaatsen, maar moeten ze naar beneden toe uitgroeien. Als je ze ziet is er meestal niets (meer) aan de hand. In hoeven met een zwarte kleur vallen deze plekken niet op, maar dat wil niet zeggen dat paarden met zwarte hoeven nooit rode plekken hebben.