Wintertips voor hoefverzorging
Een ander probleem tijdens winterse omstandigheden is het optreden van ‘winterbevangenheid’. Niet te verwarren met ‘echte’ hoefbevangenheid, maar je paard kan er wel veel pijn van ondervinden. Zeker in periodes van vrieskoude na natte periodes zijn veel weides en paddocks hobbelig opgevroren, en kunnen paarden makkelijk struikelen. Je kent het vast wel dat paarden dan heel voorzichtig aan het manouvreren zijn. Logisch, dat doe je zelf ook.
Sommige paarden krijgen last van echt pijnlijke hoeven. Doordat de temperatuur daalt, moet het lichaam van je paard harder werken om warm te blijven. Een van de manieren waarop hij dat doet is door de extra aanmaak van cortisol en schildklierhormonen. Bijwerking hiervan is echter dat de bloedvaten vernauwen. Hierdoor raken ook de hoeven minder goed doorbloed. En dat zorgt dan voor pijnlijke hoeven. Als je paard dan moet strompelen over een brokkelig ‘maanlandschap’ zorgt dat voor extra pijn. Ook kunnen kneuzingen in de hoeven ontstaan, doordat ze onregelmatig belast worden en de druk kan dan zorgen voor blauwe plekken (te zien als rode plekken in de zool of hoefwand).
Zaak dus om zowel in te spelen op het warmhouden van je paard (extra ruwvoer, een extra deken op, schuilgelegenheid bieden tegen regen, sneeuw en wind), en hem voldoende beweging op een vlakke ondergrond te geven. Wanneer de vrieskou weg is en de bodem ontdooid, zul je zien dat paarden met winterbevangenheid snel weer opknappen. Twijfel je nou of het echte bevangenheid is, schakel dan een dierenarts in.